Scouting
Scouting komt van het Engels ‘to scout’. D.w.z. speuren naar talent. Hier gaan wij het doel en de verschillende takken van scouting in het voetbal nader bekijken. Allereerst kijkt de scout met heel andere ogen naar een wedstrijd dan de gewone voetbal supporter. Hij is objectief en houdt zich bij de feiten. Hij geeft geen eigen interpretatie of perceptie en laat zich ook niet leiden door emoties en vooroordelen.
Wij onderscheiden verschillende takken in de scouting. De wedstrijdanalyse (eigen team, tegenstrever) en de individuele analyse van een speler (eigen speler, tegenspeler, mogelijks aan te werven speler).
1. De wedstrijdanalyse (eigen team).
Hier spreekt men meer van een wedstrijdobservatie dan van een scouting. Men analyseert het eigen team, dit zowel individueel als collectief, met als doel de negatieve - en positieve punten in uw eigen spelsysteem te verbeteren en te optimaliseren door gericht te trainen. Men spreekt van een correctie training en deze heeft als doel de automatismen van de eigen ploeg bij sturen in functie van de tekortkomingen van de vorige wedstrijd.
De individuele gebreken van uw spelers zowel op technisch, tactisch, fysisch en mentaal vlak kunnen individueel per speler aangepakt en getraind worden.
2. De wedstrijdanalyse (tegenstrever). (zie voorbeeld)
Hier spreekt men van scouting. Het begrip scouting moet men terugvinden in het scoutingsrapport. Men analyseert de tegenstrever zowel individueel als collectief om achteraf specifiek te gaan trainen om de sterke punten van de tegenstrever te neutraliseren en om de zwakke punten uit te buiten, in functie van de kwaliteiten en gebreken van de eigen spelers en het eigen systeem. Hier spreken we over een specifieke training.
SCOUTING
Set-plays (stilstaande fasen): Hoekschop, vrijschop, inworp, strafschop zowel voor als tegen en op verschillende plaatsen op het veld (flank, centraal).
Circumstances (de omstandigheden): Weersomstandigheden, staat van het veld, afmetingen van het veld, toeschouwers enz.
Collective (het collectieve): Tegenstrever in balbezit, tegenstrever in balverlies, de omschakeling binnen elke linie, automatismen, loop – en passlijnen, infiltratievermogen enz.
Opponent (de tegenstrever van het te scouten elftal): Welk systeem spelen zij, hoe spelen zij (hoge pressie, middel pressie, lage pressie), tactische aanpassingen, evenwaardig, beter of slechter team.
Up-to-date: Zoveel mogelijk juiste informatie over het elftal en de spelers, wie is gekwetst en geschorst, wederoptreden enz.
Tactical changes: Tactische aanpassingen tijdens de wedstrijd, nieuwe veldbezetting, vervangingen enz.
Individual: De individuele kwaliteiten en gebreken van elke speler, maak een globaal beeld van elke speler.
Notes: De collectieve sterke en zwakke punten, formuleer uw eigen besluit.
Goals: De doelpunten voor en tegen.
3. De individuele analyse van een speler.
De individuele analyse geeft de kwaliteiten en gebreken van uw eigen speler, tegenspeler of eventueel aan te werven speler en maakt onderscheid tussen veldspeler en doelman. Hier onderscheiden wij ook 2 soorten analyses.
- 3.1 De analytische benadering
Dit is de beoordeling van een speler op technisch, tactisch, fysisch en mentaal vlak maar in geïsoleerde omstandigheden. Hier geeft men een gedetailleerde taakomschrijving los van de wedstrijdsituatie en legt men geen verband met de spelsituatie. Zie leeg formulier veldspeler en doelman (menu lege formulieren). De analytische benadering wordt meestal gebruikt voor jeugdspelers.
- 3.2 De globale benadering
Hier gebeurt de beoordeling van de prestatie in het licht van de spelsituatie. Men maakt een kwalitatieve analyse van iedere actie met of zonder bal en dit tijdens het wedstrijdgebeuren. Zie leeg formulier veldspeler en doelman (menu lege formulieren).
Om uw eigen ervaringen i.v.m scouten met andere trainers te delen kan u terecht op ons Forum.