Tussenseizoensplanning -14 en -15 jarigen

Individueel voorbereidingsprogramma

Het opmaken van het voorbereidingsprogramma moet zo veel mogelijk individueel worden ingevuld. De technische scholing is op die leeftijd nog altijd een prioriteit. ‘SPEEL’ zoveel mogelijk ‘VOETBAL’. Maar ook het leggen van een goede basisconditie is niet onbelangrijk. In deze brochure geven we tips mee om zelf een trainingsplan op te stellen, rekening houdende met de verschillende bouwstenen die nodig zijn om onze conditie aan te scherpen. De juiste mentaliteit, zelfdiscipline en zelfwerkzaamheid gaan het succes van dit trainingsplan bepalen.

Hou rekening met:

Doel = techniek + fysieke vaardigheden optimaliseren

We spreiden onze voorbereiding in twee blokken:

In totaal spreken we over een 5 weken programma. Vijf weken is een lange periode …voor wie NIETS aan sportactiviteit zou doen. Blok 1 is zeer rustig en vrij in te vullen. In blok 2 opteren we voor 3 activiteiten per week. Kwestie van een zekere continuïteit te waarborgen met de reguliere trainingen in het seizoen.

Hoe gaan we te werk?

Jouw voorbereidingsprogramma wordt op dezelfde manier ingevuld als je examen en studie voorbereiding. Weet je nog! Voor de opmaak en invulling van de dagen ben je zelf verantwoordelijk! Hou rekening met de dagen waarop je zeker niet kunt trainen (vb reisdag, familiale verplichtingen, vakantiewerk, uitstapje met vrienden….) Weet …dat je enkel de top kunt bereiken door professioneel met je sport bezig te zijn. Het opvolgen van een dergelijk programma is dan ook strikt noodzakelijk. Zowel sportief maar ook naar attitude toe = discipline, zelfwerkzaamheid…. De extra inspanningen zullen op termijn ruimschoots hun vruchten afwerpen. Beoefen ook regelmatig andere (veilige) sporten en vergeet niet te genieten van rust en ontspanning gedurende deze voetballoze weken.

Tips en opmerkingen betreffende de 'fysieke' activiteiten.

Technisch programma (zie CD rom TTT

Het hedendaagse voetbal kenmerkt zich door een zeer hoge handelingssnelheid met een perfecte balbeheersing in de kleine ruimte en het domineren van het duel 1 tegen 1. ‘Baas’ zijn over de bal is een voorwaarde voor vele voetbalspecifieke acties. Sterk zijn aan de bal vergroot ook het zelfvertrouwen en is de beste stimulans voor meer spelplezier. Centraal in het opleidingsmodel staat de technisch-tactische en fysieke handelingssnelheid gekoppeld aan de juiste mentaliteit.

Toppers onderscheiden zich met een extra kwaliteit, namelijk een portie creativiteit in hun voetbal- en loopacties en een bijzonder groot voetbaltechnisch vermogen. ‘Voetbalkunstenaars’ noemen we ze. Spelers … waarvoor supporters naar het voetbalstadium komen.

Hoe kunnen we onze technische kwaliteiten verbeteren? Heel eenvoudig … door DAGELIJKS met het balletje bezig te zijn. Probeer zoveel mogelijk te spelen met bal. Bij voorkeur ELKE DAG minimum 30 minuten.

1000 keer herhalen van dezelfde beweging thuis, 100 keer oefenen op training in functionele spelvormen om tenslotte die ene keer toe te passen in een wedstrijd en te scoren.

J. Cruyff

A. Basisoefeningen (x4)

  1. Bal toetsen schuin zijwaarts buitenkant voet, terughalen met de zool, bal toetsen schuin zijwaarts andere voet …enz.(3)
  2. Bal tikken tussen beide voeten, bal terughalen met de zool, 90° draaien en opnieuw vier tijden toetsen tussen beide voeten.(7)
  3. Bal tikken tussen beide voeten, bal terughalen met de zool, 90° draaien , buitenkant andere voet en opnieuw vier tijden toetsen tussen beide voeten.(9)
  4. Vier tijden tussen beide voeten, schaar over de bal, 90° draaien en opnieuw vier tijden. (X12)

B. Kappen & draaien (x4)

  1. Bal kappen achter het steunbeen, bal meenemen buitenkant andere voet.
  2. Over de bal stappen van buiten naar binnen, pivoteren en de bal meenemen met de andere voet / buitenkant zelfde voet.
  3. Over de bal stappen van binnen naar buiten, pivoteren en de bal meenemen met de buitenkant andere voet.
  4. Bal tippen, over de bal stappen, bal meenemen buitenkant andere voet in de andere richting.

C. Snelvoetenwerk (tegen muurtje) (x4)

Ga op zoek naar een muurtje waar je zonder problemen tegen kunt spelen. Ga ongeveer 1 tot max. 2 meter van het muurtje staan.

  1. Toets tegen de muur binnenkant voet (buitenkant voet, wreef), bal aannemen met de zool, bal toetsen tegen de muur met de andere voet.
  2. Toets tegen de muur, balaanname buitenkant voet met korte zijdelingse verplaatsing, bal toets tegen de muur…
  3. Toets tegen de muur, bal aanname met de zool, bal achter het steunbeen met zijdelingse verplaatsing en bal toetsen tegen de muur (drie tijden).
  4. Toets tegen de muur, balaanname achter het steunbeen, toets tegen de muur (twee tijden).

D. Schijn - en passeerbewegingen (x8, uit reeks van 36 bew.)

  1. BODY FAKE, bal leiden rechter voet / schijnbeweging bovenlichaam naar links / rechts versnellen. (en omgekeerd met linker voet starten)
  2. Bal naar binnen duwen rechts / versnellen buitenkant zelfde voet naar rechts. (DRAG-PUSH)
  3. DRAG SCISSORS , bal naar binnen duwen, schaar over de bal, versnellen buitenkant andere voet.
  4. Bal leiden enkele schaar (van binnen naar buiten) SCISSOR.
  5. SCISSOR STEP-OVER, schaar naar buiten, overstap naar binnen , buitenkant voet versnellen.
  6. STEP OVER SCISSORS, overstap naar binnen en schaar beweging met zelfde voet.
  7. Bal leiden, enkele schaar van buiten naar binnen, voet plaatsen, bal meenemen buitenkant voet STEP OVER.
  8. Okocha beweging = met zool onder het voorste steunbeen = SLAP STEP OVER = bal met de zool naar links, step over linker voet, buitenkant links meenemen.

E. Jonglage (x4)

  1. Bal jongleren afwisselend linker en rechter voet, na bots.
  2. Bal jongleren opbouw van 1 tot 10, na bots.
  3. Bal jongleren uitsluitend met de buitenkant van de voet, na bots.
  4. Bal jongleren rechter voet , dij, schouder met tussenbots.

F. Magic soccer (oefening 25 t.e.m 30)

Voor de echte voetbalkunstenaars ... Enkel ter illustratie, geen must voor elke voetballer om dit te kunnen.

En waarom niet:

Extra oefeningen (jonglage test)

Fysiek programma

Uithouding

De termen klinken mogelijks wat moeilijk. Maar geleidelijk aan gaan je de ‘moeilijke’ woorden leren gebruiken in de praktijk. Dus… kunnen we er beter nu meteen mee starten. Regelmatig lopen om je BASISCONDITIE te verbeteren is een noodzaak om een heel seizoen lang goed te presteren. Een drietal keer per week gaan lopen is ok, maar denk eraan, je basisconditie wordt NIET beter door constant hard en snel te willen lopen. Hou je aan ons programma. Wie altijd ‘kapot’ zit na het lopen/trainen , heeft slecht en verkeerd getraind voor een jeugdspeler.

Enkele termen met wat meer info

Voorbeeld van een cardioloop

Zie ook Conditie/periodisering/blokmethode.

Kracht

Zie ook Conditie/kracht.

Algemene kracht (krachtuithouding) - (zie CD rom Actieve blessurepreventie)

Voorbereiding = Basiskracht & Algemene kracht
Op training = Explosieve kracht … voetbalspecifiek (explosiviteit)

Rompstabilisatie

Kan dagelijks (minimum 3 x per week), varieer in de keuze van de oefening. Duur: 10-15 sec. Let op de juiste uitvoering.
Zijn zeer belangrijke oefeningen om de BASISKRACHT te verbeteren. Meer voorbeelden op CD rom blessurepreventie.