Tussenseizoensplanning -16, -17 en -19 jarigen

Individueel voorbereidingsprogramma

Het opmaken van het voorbereidingsprogramma moet zo veel mogelijk individueel worden ingevuld. De technische scholing is op die leeftijd nog altijd een prioriteit. ‘SPEEL’ zoveel mogelijk ‘VOETBAL’. Maar ook het leggen van een goede basisconditie is niet onbelangrijk. In deze brochure geven we tips mee om zelf een trainingsplan op te stellen, rekening houdende met de verschillende bouwstenen die nodig zijn om onze conditie aan te scherpen. De juiste mentaliteit, zelfdiscipline en zelfwerkzaamheid gaan het succes van dit trainingsplan bepalen.

Hou rekening met:

We spreiden onze voorbereiding in twee blokken:

In totaal spreken we over een 5 weken programma. Vijf weken is een lange periode …voor wie NIETS aan sportactiviteit zou doen. Blok 1 is zeer rustig en vrij in te vullen. In blok 2 opteren we voor 3 activiteiten per week. Kwestie van een zekere continuïteit te waarborgen met de reguliere trainingen in het seizoen.

Hoe gaan we te werk?

Jouw voorbereidingsprogramma wordt op dezelfde manier ingevuld als je examen en studie voorbereiding. Weet je nog! Voor de opmaak en invulling van de dagen ben je zelf verantwoordelijk! Hou rekening met de dagen waarop je zeker niet kunt trainen (vb reisdag, familiale verplichtingen, vakantiewerk, uitstapje met vrienden….) Weet …dat je enkel de top kunt bereiken door professioneel met je sport bezig te zijn. Het opvolgen van een dergelijk programma is dan ook strikt noodzakelijk. Zowel sportief maar ook naar attitude toe = discipline, zelfwerkzaamheid….De extra inspanningen zullen op termijn ruimschoots hun vruchten afwerpen. Beoefen ook regelmatig andere (veilige) sporten en vergeet niet te genieten van rust en ontspanning gedurende deze voetballoze weken.

Tips en opmerkingen betreffende de 'fysieke' activiteiten.

Voorbeeld van een cardioloop

De termen klinken mogelijks wat moeilijk. Maar geleidelijk aan gaan je de ‘moeilijke’ woorden leren gebruiken in de praktijk. Dus… kunnen we er beter nu meteen mee starten. Regelmatig lopen om je BASISCONDITIE te verbeteren is een noodzaak om een heel seizoen lang goed te presteren. Een drietal keer per week gaan lopen is ok, maar denk eraan, je basisconditie wordt NIET beter door constant hard en snel te willen lopen. Hou je aan ons programma. Wie altijd ‘kapot’ zit na het lopen/trainen , heeft slecht en verkeerd getraind voor een jeugdspeler.

Enkele termen met wat meer info

Zie ook Conditie/periodisering.

Kracht

Zie ook Conditie/kracht.

Voorbereiding = Basiskracht & Algemene kracht
Op training = Explosieve kracht … voetbalspecifiek (explosiviteit)

Rompstabilisatie

Kan dagelijks (minimum 4 x per week), varieer in de keuze van de oefening. Duur: 10-15 sec. Let op de juiste uitvoering.
Zijn zeer belangrijke oefeningen om de BASISKRACHT te verbeteren. Meer voorbeelden op CD rom blessurepreventie.

Krachtuithouding, lenigheid (zie CD rom Actieve blessurepreventie)

Technisch programma

De verlofperiode is ook het ideale moment om mogelijke technische tekorten weg te werken of om je verder je technische kwaliteiten te perfectioneren.

Bijvoorbeeld

Moet je even niet studeren de laatste weken van juni… of zijn de examens voorbij … volg dan zeker de wedstrijden van het WK, EK. Niet als passieve supporter… maar als voetbalanalist en voetbalkenner.

Het Fysiek individueel trainingsprogramma

Begin 4 weken (-16 en -17) of 5 weken (-19) voor de start van de training met deze oefeningen. Zet een kruisje indien je de activiteit hebt volbracht.

Programma. Fysiek individueel trainingsprogramma.