De Conconitest
De Conconitest is genaamd naar de Italiaanse professor Francesco Conconi. Hij is erin geslaagd om op een eenvoudige manier de anaërobe drempel (omslagpunt) te bepalen zonder de melkzuurconcentraties (lactaat) in het bloed te meten.
Aan de hand van enkele formules kunt u het O2 verbruik, de VO2max en het %verbruik O2 gaan berekenen.
Opgepast
De test is alleen geschikt voor mensen zonder gezondheidsklachten. Neem geen onnodige risico’s en bij twijfel over uw gezondheidstoestand ga eventueel eerst langs bij uw dokter.
Uitgebreide uitleg
Begin met een uitgebreide opwarming van 15 tot 30 minuten.
Loop ononderbroken rond een piste van 400 meter of je kan op het terrein en op een eenvoudige manier zelf een baan van 200 meter aanleggen. (voorbeeld)
Tijdens deze duurloop voert men om de 200 meter de snelheid gering op. Niet meer dan een halve km/h (hoe kleiner de verhogingsstappen, hoe beter het omslagpunt kan bepaald worden). Dit kan met behulp van een audiosignaal.
Iedere 200 meter moet de snelheid en de hartfrequentie van de atleet worden genoteerd. Een assistent is nodig indien u gebruik maakt van een piste van 400 meter.
Nadat u de gegevens in een grafiek hebt uitgezet kan men op een eenvoudige manier het omslagpunt bepalen. (zie figuur).
Benodigdheden
Piste van 400 meter of zelf gemaakte baan op het terrein.
1 hartslagmeter per speler.
Schrijgerief en een vooraf klaargemaakt invulformulier.
CD-speler om het geluidsignaal goed hoorbaar af te spelen. (eventueel MP3 speler)
Om de juiste loopsnelheid perfect te kunnen bepalen kan men de signalen om de 25 meter laten horen. Door gebruik te maken van kegels die op een afstand van 25 meter van elkaar geplaatst worden kan de speler de loopsnelheid beter inschatten.
Besluit
Er is een direct verband tussen snelheid en hartslagfrequentie. Als het tempo omhoog gaat, gaat ook de hartslag omhoog. Deze verhouding is tot een bepaald punt min of meer evenredig.
In het aërobe bereik bestaat een lineair verband tussen de intensiteit en de hartfrequentie. Indien de belastingsintensiteit te hoog wordt is de zuurstofaanvoer niet meer toereikend en zullen de spieren de energie anaëroob (zonder zuurstof) moeten leveren. Men gaat melkzuur produceren in de spieren en daarmee gepaard gaande gaat de hartfrequentie maar in geringe mate meer omhoog. Zoals u kan zien in bovenstaande figuur komt er op dat moment een knik in de curve.
Deze knik noemt men het omslagpunt of de anaërobe drempel.
Belangrijk
Uiteraard is testen belangrijk maar nog belangrijker is wat je doet met de resultaten. Door de knik te bepalen na het uitzetten van de grafiek, bepaal je de anaërobe drempel. Met deze waarde kunnen de verschillende trainingszones berekend worden.